torstai 23. huhtikuuta 2015

Skotlanti 2015

Olavin kanssa olimme Skotlannissa 2012 ja se reissu jätti niin hyvän kuvan ihmistä ja luonnosta, niinpä sinne oli päästävä uudestaan. Matka nytkin pyörisi viski aiheen ympärillä, mutta eiköhän jotain muutakin sieltä löydy. Nyt lähti Mikkelin viskisieppoklubista Sieppo Ari matkaseuraksi.

Lensimme Helsingistä Lontoon kautta Aberdeeniin, josta vuokrasimme auton, Reittimme pääpiirteitäin oli Aberdeen - Inverness - Wick - Orkney - Dufftown - Aberdeen. Matkan kesto oli  8 vuorokautta. Tässä tarinassa en puhu viskistä. Viski aiheinen tarina löytyy osoitteesta http://mikkelinviskisieppoklubi.blogspot.fi/2015/05/skotlanti-17-2542015.html

Ensimmäisenä aamuna suunnistimme kohti Dunnottaren linnaa.

Linna olikin aivan mahtavalla paikalla. Linna itse oli rakennettu niemelle, tätä paikka oli ilmeisen helppo puolustaa. Niinkuin Cromwell joutui toteamaan 1651.

Loanhead of Daviotin kivikehä löytyy Oldmeldrumin länsipuolelta. Nämä kivet on pystytetty neoliittisella ajalla noin 4000 - 5000 vuotta sitten. Tarkoitusta ei ole vieläkään varmuudella keksitty, ajatellaan että tämä oli tarkoitettu kuun tarkkailuun.
Huntlyn linna oli Gordonin klaanin päällikön linna, Huntlyn Jaarlin. Ensimmäinen linna oli rakennettu tähän paikalle 1100 luvulla, jossa myös Robert Bruce vieraili 1307. Ensimmäinen linna paloi maan tasalle, mutta vuonna 1496 rakennettiin mahtavampi linna samalle paikalle.
Loch Nessin asukasta emme nähneet vaikka keli olikin aivan mahtava.
Corrimonyssa vierailimme noin 4000 vuotta sitten tehdyssä kivihaudassa.
Vaikeata uskoa, että näissä maisemissa on joku elänyt 4000 vuotta sitten.
Kevät alkoi olla mahtavimmillaan tähän aikaan.
Ajomatkan ohessa on mukava kävellä muutama kilometri. Colspiesta löytyi tälläinen hieno putous. Reitti putoukselle oli mukavasti tehty. Polku kiemurteli puron/joen molemmin puolin.
Ennen Wickin kaupunkia onWhaligoe Steps. 330 porrasta laskeutuu tähän luonnon muovaamaan lahdelmaan. Aivan huikea paikka.
Tuuli oli hieman noussut mutta, muuten keli suosi meitä.
Wickin kaupungissa kävimme aamulenkillä Wickin vanhalla linnalla.
Strathy pointin majakalle joutui kävelemään muutaman kilometrin.
Orkneyn saarella riittikin sitten nähtävää. Broch of Gurness on rautakauden aikainen kylä. Asutus alkoi täällä 500 - 200 eKr.
Stennessin kivet ovat neoliittiselta ajalta noin 5000 vuotta sitten.
Brodgarin kehä on muutama kilometri pohjoiseen Stennesin kiviltä. Vietimme Orkneylla kolme päivää joka oli aivan liian vähän. Itse pääsaari tuli kierettyä vähän niinkuin juosten. Mihinkään ei voinut ajanpuuteen vuoksi kunnolla tutustua. Mutta onpahan nyt hyvää tietämystä tulla uudelleen!
Dufftownissa vuokrasimme pyörät ja teimme pienen pyörälenkin. Vanhaa radanpohjaa Duftownista kohti Aberlourta olikin mukava ajella.
Keli oli oikein mahtava ja aikaa kului Speyjoen kallaalla. Itse kävin kiipeämässä Ben Rinnesin huipulle. Vaikka kiipeäminen ottikin voimille niin näköalat kyllä oli huikeat!

Tälläkin kerralla Skotlanti jätti todella lämpimän kuvan itsestään. Tänne tulen vielä uudelleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti